vrijdag 8 november 2013

De chemo begint

Vannacht om twee uur gaat het spoelen beginnen, hyperhydratie noemen ze dat. Het infuus wordt met vijf liter per 24 uur gegeven, dat is best een hoop en gaat minimaal drie dagen door. Gelukkig zitten er ook plasmiddelen in, dus een aantal urinalen voor vannacht aan bed is geen overbodige luxe. De hyperhydratie is nodig om de eerste gift van de chemo, Cisplatine, goed te kunnen verwerken. De Cisplatine bevat platinum. Platinum is heel prijzig, maar ook erg slecht voor je nieren, dus goed spoelen is geen overbodige luxe.
Morgenochtend eerst nog even aan de Dexametason en dan kan om tien uur de gift van de Cispatine gegeven. Drie zakken van 500cc met 59mg Cisplatine per zak. Deze gift gaat 24 uur duren, dat betekend voor mij 24 uur lang niet van de kamer af. De belangrijkste bijwerking zal morgen de misselijkheid zijn. Ik hoop dat de medicijnen tegen de misselijkheid goed werken, zodat ik er zo min mogelijk last van heb.
Het wordt een onrustig nachtje met veel plasmomenten en stiekem vind ik het ook best spannend allemaal, dus ik zal snel onder de deken kruipen en proberen te slapen. Gelukkig heeft Ginny de komende drie dagen nachtdienst, dus kan ik haar gezellig bellen als het allemaal niet wil.

2 opmerkingen: